Tiroglossal Kist Nedir?

Tiroglossal kist çocuklarda en sık görülen doğumsal boyun kitlesidir. Her yaşta görülmesine rağmen %90’ı 10 yaş altında belirti verir.

Tiroid bezi gelişirken öncelikle dil kökünde ortaya çıkar. Daha sonra tiroglossal kanal boyunca ilerler ve âdem elması denen çıkıntının alt kısmına yerleşir. Bu inişten sonra tiroglossal kanalın kapanmaması neticesinde tiroglossal kist dediğimiz patoloji ortaya çıkar.

 

 

Tiroglossal Kist Nerde Bulunur ve Tanısı Nasıl Koyulur?

Hiyoid kemik dil kemiği olarak bilinir. Bu kemik dilin sabitlenmesinde görev alır. Tiroglossal kistler en sık hiyoid kemik hizasında olur ve tiroglossal kanalda hiyoid kemik ile ilişkilidir. Tiroglossal kistler hemen hemen her zaman boyun orta kısımdadır. Bazen orta hattın biraz sağında veya solunda olabilir. Daha derin yerleşimlidirler. Dil dışarı çıkarıldığında bu kistlerin yukarı doğru oynadığı görülür. Kız ve erkeklerde eşit oranda görülür. En sık 2-10 yaşları arasında bulgu verir. Tanı, fizik muayene ve ultrasonoğrafi ile konur. Ultrasonoğrafide eğer tiroglossal kist görülüyorsa normal tiroid bezinin de normal yerinde olup olmadığına bakmak gerekir. Şüphede kalınan vakalarda magnetik rezonans görüntüleme ya da tiroid sintigrafisi yapılabilir.

 

Tiroglossal Kistin Tedavisi Nedir?

Tedavisi, bu kistlerin cerrahi olarak çıkarılmalarıdır. Çıkarılmayan kistler enfeksiyon nedenidirler. Enfeksiyonun sebebi açık kalmış olan kanaldır. Cerrahi olarak çıkarılmayan kistler enfekte olup büyür. Antibiyotik tedavisi ile küçülürler hatta kaybolurlar. Sonra tekrar belirti verirler. Enfeksiyon ileri ise cilde açılıp dışarı akarlar. Bazen de bu kistlerden tümör gelişir. Tedavilerinde Sistrunk ameliyatı yapıyoruz. Bu ameliyatta kist, kanal ve hiyoid kemiğin gövdesi çıkarılır. Nüks edebilen bir kisttir. Özellikle sık enfeksiyon atağı geçirmiş kistlerde tedavi zordur. Bu yüzden tanı konulunca geciktirilmeden cerrahi olarak tedavi edilmeleri önem arz etmektedir.