Jejunoileal Atrezi Nedir?
Jejunum ve ileum ince bağırsağın onikiparmak bağırsağından sonra gelen kısımlarıdır.
Hamilelik sırasında bebeğin ince bağırsağının kanlanması ve damarları ile ilgili bir sorun sonucu ince bağırsağının bir kısmının yetersiz oluşumu ile sonuçlanan bir durumdur. Böyle bir durumda bebeğin anne karnında iken yutmuş olduğu amnion sıvısı, salgılanan safra aşağıya geçemez ve bağırsakların üst kısmında birikir. Bu birikime bağlı olarak tıkanıklığı üst kısmında anormal genişleme meydana gelir. Tıkanıklığı alt kısmı ise geçiş olmadığı için normal gelişemez ve çapı dar olarak kalır.
Hamilelik sırasında bağırsaklarda genişleme başlarsa şüphelenilir ancak kesin tanı koymak doğuma kadar mümkün değildi. Bebek doğduktan sonra karın şişliğinin giderek artması ve kusması nedeniyle karın filmi çekilir. Karın filminde bağırsak tıkanıklığı ile ilgili bulgular saptanırsa bağırsak filmlerinin çekilmesi planlanır. Bu filmlerle tıkanıklığın tam seviyesi belirlenmez ancak bu duruma neden olabilecek diğer hastalıkların olup olmadığı anlaşılır. Jejunoileal atrezili bebeklerde ek anormalikler nadiren görülür. Ancak genel tarama amacı ile karın ultrasonografisi ve ekokardiyografi yapılması gereklidir.
Tedavisi nedir?
Tedavi cerrahidir. Beslenmesi mümkün olmadığı için ağızdan alım kesilerek karın şişliğini rahatlatmak amacı ile burundan mideye uzatılan bir drenaj tüpü yerleştirilir. Damar yolu açılarak bebeğe damardan serum verilmeye başlanır. Ameliyat hazırlığı için enfeksiyon riskine karşı damardan antibiyotikler başlanır.
Ameliyat sırasında ucu kapalı sonlanan bağırsak kısımları çıkarılarak bağırsak devamlılığını sağlamak için bağırsak birleştirmesi (anastomoz) yapılır. Bağırsağın kapalı olan üst ucu çok genişlemiştir, kapalı olan alt ucu ise bağırsak içeriği geçmediği için kullanılmamaya bağlı olarak çok dar kalmıştır. Bu iki uç arasında genişlik açısından uyumsuzluk vardır ve bağırsaklar uç uca birleştirildiğinde bu sorun yaratır. Bağırsakların hareketlenmesi dışkıyı geçirmesi zaman alır. Bebek bu süre içinde damardan serum ile beslenir, burnuna yerleştirilen sonda dışkılama başlayana kadar kalır ve bu süre içinde antibiyotik tedavisi devam eder. Dışkılama en erken 7-10 günde başlar, bebeğinizin burnundaki sonda çıkartılır ve az az beslenme başlanır. Bebeğin karın şişliği olmazsa ve dışkılama rahatlarsa beslenmeler arttırılarak günler içinde serum sonlandırılır.