Gastroşiziz Nedir?

Karın içinde yerleşmesi gereken bağırsakların bazen de midenin göbek kordonunun sağındaki tam kat karın duvarı açıklığından dışarı çıkmasıdır. Görülme sıklığı yaklaşık her 2500 doğumda birdir. Gebelik sürecinde yapılacak olan ultrasonografi ile tanı koyulabilir. Bağırsakların üzerinde zar yoktur. Bağırsakların üzerinde zar olmadığı için bağırsaklar hamilelik boyunca amnion sıvısı ile temas eder. Bu nedenle ödemli kalınlaşmış ve daha koyu renkli görülür. Bağırsakların üzerinde ipliksi fibrin adı verilen ince yapılar gelişir. Uzun süreli temas nedeniyle bağırsaklar daha kısa ve kalınlaşmıştır.

 

 

Gastroşizisli Bir Bebekte Başka Hangi Anomaliler Görülebilir?

Gastroşizisde ek anomaliler nadir görülür ancak bağırsakların karın dışında gelişmesi nedeniyle karın içindeki yerleşim düzeni yoktur. Buna malrotasyon denir. Bağırsaklarda atrezi denilen tıkanıklı durumu da gastroşizisle beraber görülebilir.

 

Gastroşizisli Bir Bebeğe Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Tanı kesinleştikten sonra doğumun uygun şartlarda ve tam donanımlı ve ilgili bölümlerin (çocuk cerrahisi, yenidoğan) olduğu bir merkezde yapılması gerekir. Cerrahide amaç bağırsakları karın içine sıkıştırmadan yerleştirmek ve karın ön duvarını kapatmaktır. Sıklıkla işlem doğumu takiben 8-12 saat sonra yapılsa da bağırsakların karın içine sığmadığı durumlarda aşamalı olarak günler içinde de yapılabilir. Bu amaçla bağırsakların üzerine geçici kapamayı sağlamak için uygun yama materyalleri kullanılır. Yama karın duvarı tam olarak kapandıktan sonra çıkarılır.

 

Ameliyat Sonrası Beslenme Ne Zaman Olur?

Genellikle bağırsaklar geç çalışır. Bağırsakların çalışmaya başlaması ve dışkılama günler alabilir. Bu süre boyunca bebek ağızdan beslenmez. Destek olarak damardan beslenme ve tedaviler başlanır. Bağırsaklar çalıştıktan sonra ağızdan beslenme çok düşük miktarlarla başlanır ve yavaş yavaş arttırılır. Tam beslenmeye geçene kadar bebek yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenir.