Kısa Dil Bağı Nedir?
Kısa dil bağı normalde dilin altında ve orta hatta bulunan bir yapı olan dil bağının, dilin ağız tabanına yapışık halde kalmasına neden olacak şekilde; normalden kısa ya da kalın olması anlamına gelmektedir. Dilin normal hareketini engeller ve özellikle erken bebeklik döneminde emmede zorluk sonraki yaşlarda ise konuşma problemlerine neden olabilir.
Kısa Dil Bağının Belirtileri Nelerdir?
Bebekler emme işlemi esnasında ağızlarını tama yakın açarlar, dillerini yukarı kaldırarak memenin dış süt kanallarının olduğu kahverengi alanı kavrayarak vakumlama yaparlar. Kısa dil bağı olan bebeklerde ise dil ile meme tam kavranamaz, bu durumda bebek doyabilmek için aşırı efor sarf eder bu da terleme, emerken zorlanma ve yetersiz beslenmeye neden olur.
Daha büyük çocuklarda ise konuşma esnasında dil yeterince hareketli olmadığı için bazı kelimelerin çıkarılmasında sorun yaşanır.
Tanı Nasıl Koyulur?
Kısa dil bağı tanısı genellikle doğumdan hemen sonra yapılan hekim muayenesi esnasında koyulur. Bu dönemde tanı almamış ise özellikle bebeklik döneminde annenin bebeğinde emerken zorlanma, terleme ve memeyi tam kavrayamama gibi şikâyetleri, çocukluk döneminde ise dilini çıkaramama, dil dışarı çıkarılmaya çalışıldığında dil ucunda kalp şeklinde şekil değişikliği olması veya konuşma bozukluğu belirtilerinin olması sonucu yapılan muayene ile koyulabilir.
Tedavi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Amerikan Pediatri Akademisi, dil bağı ameliyatının mümkün olan en kısa süre içerisinde yapılmasını önermektedir Tedavi edilmeyen dil bağı olan çocukların daha içine kapanık ve çabuk üzülebilen hassas bireyler olabileceğini gösteren kaynaklar mevcuttur. Yine dil bağı olan ve uzun süre dil hareketleri kısıtlanan çocuklarda, zamanla dilin uç kısmında çatallanma ve ortadan ikiye ayrık şekilde görünüm ortaya çıkabilir. Dil bağı ameliyatının erken dönemde yapılması bu yapısal değişiklikleri önler.
Kısa dil bağı tepsi edildikten sonra en kısa sürede cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Yenidoğan döneminde yapılacak işlemlerde kanama ihtimali düşüktür ve işlem lokal anestezi ile yapılabilir.
Hangi Durumlarda Kısa Dil Bağından Şüphelenilmelidir?
- Meme emerken zorlanma, terleme ya da memeyi kavrayamama
- Konuşma bozukluğu olması
- Hızlı konuşurken özentisizce konuşması
- Dili ağız dışına çıkaramama
- Dilin uç kısmında çatallanma
Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Dil bağı ameliyatı (lingual frenektomi) ya da hipertrofik lingual frenulum plastiği, dil bağının kesilerek dilin yeniden serbestleştirilmesi ameliyatıdır. Ufak bebeklerde genellikle lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Daha büyük çocuklarda, damarlı ve kalın dil bağı olanlarda genel anestezi ve ameliyathane şartları gerekebilmektedir.
Dil bağı, dil altından geçen damar ve sinirler korunarak bistüri, makas, elektrokoter, lazer ya da thermal welding yöntemi ile kesilebilir.
Dil bağı ameliyatı sonrasında, dil bağının yeniden yapışmasını engellemek ve dil hareketlerinin en kısa sürede normale gelebilmesi için çeşitli dil egzersizleri ve bebeklerde dil bağı masajı önerilmektedir.