Mekonyum Nedir?

Mekonyum, yenidoğan bebeğin ilk dışkısıdır; koyu yeşil renklidir. Epitelyal veya yüzey hücreleri, mukus ve safradan oluşur. Boşaltım, doğum sürecinden önce veya doğum süreci sırasında veya doğumdan biraz sonra olabilir.

 

Mekonyum İleusu Nedir?

Mekonyuma bağlı bağırsaklarda tıkanıklık gelişmesi durumuna mekonyum ileusu denir. Mekonyum ileusu sıklıkla kistik fibrozisin en erken belirtisidir. Koyu yapışkan mekonyum bağırsağa yapışmış ve tıkanıklığa neden olmuştur.

Mekonyum ileusuna sahip bebekte tedavi oalrak öncelikle ürografinli lavman yapılarak mekonyum boşalması sağlanmaya çalışılır. Mekonyum drenajı olmayan hastalarda ise ince bağırsak karın dışına ağızlaştırılır ve 1 ay boyunca buradan lavman yapılır. Bağırsak tamamen açıldıktan sonra ise tekrar bağırsaklar kapatılarak karın içine alınır.

Tedavi sonrası bu hastaların kistik fibrozis açısından değerlendirilmesi gerekir.


Mekonyum Tıkaç Sendromu Nedir?

İyice katılaşmış ve tıkaç halini almış mekonyumun kalın bağırsağın alt kısmını veya rektumu doldurarak tıkanıklık oluşturması durumudur. Baryumlu kolon tetkiki ile kolayca tanınır ve bu sırada mekonyum tıkaç çıkar ve tedavi de sağlanmış olur.

 

Mekonyum Peritoniti Nedir?

Anne karnında bağırsak delinmesine bağlı olarak mekonyumun karın içine geçmesi sonucu oluşan karın duvarı zarı iltihaplanmasıdır. Bağırsak delinme sebepleri arasında mekonyum ileusu, intestinal atrezi, stenoz, volvulus, internal herni, konjenital peritoneal bandları, invaginasyon, gastroşizis bulunabilir.

Doğumdan hemen sonra belirtileri görülür. Ciddi ve progresiv karın şişliği vardır. Karın duvarında kızarıklık ve ödem bulunabilir. Karın gergindir. Kitle muayenede ele gelebilir. Tedavide bağırsak tıkanıklığı varsa karın açılır ve asıl patoloji ile beraber tedavi edilir.