Omfalosel Nedir? 

Doğumsal olarak karın içi organların karın ön duvarındaki açıklıktan dışarı çıkmasıdır. Karın içi organlar ince bir zar ile kaplıdır ve göbek kordonu bu zarın üstündedir. Bu kesenin içinde bağırsakların bir kısmı, mide ve karaciğer bulunur.

Zarın ve karın içi organların dışarıda olması nedeniyle bebek sıvı kaybeder, ısı kaybeder ve enfeksiyon riski artar. Görülme sıklığı 3000 de 1dir. Diğer doğumsal anormalliklerin görülme sıklığı yüksektir; bu sıklık %70e kadar çıkabilir; bağırsak atrezisi, kromozom anomallileri (en sık Down sendromu), kalp ve böbrek anomalileri en sık görülen anomalilerdir.

Omfaloselde Tanı ve Tedavi Nasıl Olur?

Omfalosel hamilelik sırasında yapılan ultrasonografide görülebilir. Tanı koyulduktan sonra doğumun bu anomali için tedavi planı yapabilecek tam donanımlı çocuk cerrahisi, çocuk kardiyolojisi bölümleri olan yeni doğan yoğun bakım servisi ve yeni doğan ameliyatlarının yapılabileceği uygun ameliyathane koşulları ve tecrübeli anestezi doktorlarının bulunduğu bir merkezde yapılması gerekir.

 

Omfaloselli bebeğin uygun merkezde doğum yapması tedavinin en önemli aşamasıdır.

 

Doğumdan hemen sonra dışarıda bulunan karın içi organlarının üzeri steril ılık serumla ıslatılmış gazlı bezlerle örtülmesi enfeksiyon ve sıvı kaybı risklerini azaltır.

Omfaloselin cerrahi tedavisinden önce bebek ek anomaliler yönünden incelenir. Uygun olduğunda karın duvarına kapama ameliyatı yapılır. Büyük omfaloselde karın içindeki boşluk dışarıda gelişen organların sığmasına izin vermeyecek kadar küçüktür. Bu durumda karın dışındaki organların bir kısmı özel bir yama malzemesi kullanılarak kısmı olarak karın duvarı kapatılır. Karın dışındaki organlar günler içinde yavaş yavaş karın içine gönderilerek karın duvarının kapatılması tamamlanır. Bebeğin iyileşme süreci ek anomalilerin varlığına ve ağırlığına bağlıdır. Tam ağızdan beslenme sağlanan kadar ve destek tedavileri sonlandırılana kadar bebek yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalır.